Likestilling i revers

I dag morges debatterte jeg regjeringens manglende likestillingspolitikk på TV2 Nyhetskanalen på bakgrunn av dette leserinnlegget som stod i Dagsavisen 3.august.

Her er innlegget debatten tok utgangspunkt i:

Spenning i Sveits

Et drøyt døgn i Bern med EFTA-kollegaer ble langt mer intenst og innholdsrikt enn disse toppmøtene i EFTA vanligvis er. Sånn måtte det bli når møtet sammenfalt med Brexit X 2.

I slutten av juni hvert år møter parlamentarikerne med ansvar for EØS/EFTA fra Island, Liechtenstein, Sveits og Norge ministrene med samme ansvar i de fire EFTA-landene. Og siden Sveits har hatt formannskapet denne våren var møtet lagt til den vakre hovedstad Bern.

Tomme timer i juni?

Hva skjer på skolen i juni egentlig? Oslos skolebyråd, Tone Tellvik Dahl, sier i Aftenposten at det blir for mye lek og surr i tida etter standpunktkarakterer er gitt og eksamen overstått. Mange vil mene hun er inne på noe. I så fall: Hva med å bruke tida til det skolen strever med å få tid til ellers?

De fleste foreldre har nok tenkt det samme. Mye film. Mye fotball. På stranda. Rydding. Halve dager og når vi spør så er det etterlatte inntrykket at det skjer lite. For standpunktkarakterer er satt og mulige eksamen er unnagjort. Hva skal man da gjøre i skolen?

Nysgjerrighet viktigst

Nå er det Forskningsdager over hele landet og hva passer vel bedre enn å se en krim på TV om en drapsgåte som ble løst takket være forskningen?

“Signaturen til en morder” er en britisk krim basert på en sann historie. En 15 år gammel jente blir voldtatt og drept i Leicester i 1984 og omtrent samtidig jobber genetikeren Alec Jeffreys med å utvikle teknikken for å finne DNA-signaturen vår. Opprinnelig forsket han på pattedyr og deres gener, men klokken 9.05 10.september 1984 opplevde han et “Eureka”: På laben han jobbet kunne de akkurat da se med egne øyne, for første gang i verdenshistorien, se bildet av et genetisk fingeravtrykk. Strekene de så på var det genetiske fingeravtykket til lab-assistenten, og moren og faren hennes. De tre remsene med horisontale streker bekreftet slektskapet. Øyeblikket er sentralt i krimhistorien, sammen med den klassiske politijakten i et lokalsamfunn som rystes over at unge jenter blir overfalt, voldtatt og drep av en ukjent gjerningsmann.

Ansatt eller valgt rektor?

Ledelse er svært viktig. Det i seg selv hersker det liten tvil om, og påstanden kan belegges med et rikholdig utvalg av forskning. I tillegg har de fleste av oss også selv opplevd hvor viktig ledelse er, enten det er i små forhold, som i et borettslag eller i store organisasjoner som NAV og Helseforetakene. At ledelse har betydning er et typisk tilfelle av at forskningen samstemmer med det «alle vet».

Valgte eller ansatte ledere er en av de klassiske debattene i norsk akademia. Denne gang er anledningen at ledelse er tema i strukturmeldingen for universitet- og høyskolesektoren. Der foreslår regjeringen at det skal være opp til den enkelte institusjon å bestemme selv om de skal ha ansatt eller valgt. Flertallet i styret skal beslutte det. Men den anbefalte modellen er ansatt ledelse. Arbeiderpartiet støtter dette forslaget.

 

Følg Marianne på sosiale medier

Marianne Aasens blogg er en del av Mitt Arbeiderparti.
Registrer deg for å kommentere, bidra og få oppdateringer.
  • RSS
  • Mer om sonen
  • Del med andre

På Twitter